zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Adrenogenitaal syndroom (AGS)

Het adrenogenitaal syndroom (AGS) is een aangeboren ziekte van de bijnier. In Nederland worden jaarlijks vijftien tot twintig kinderen met AGS geboren. Door een tekort aan een stof in de bijnier kan deze geen of onvoldoende stresshormoon (cortisol) aanmaken. En meestal ook onvoldoende zouthormoon (aldosteron).

Het lichaam reageert hierop door veel aansturingshormoon (ACTH) te maken. ACTH laat de bijnier harder werken. Maar door het gebrek aan de stof in de bijnier, kan deze toch niet voldoende stress- en zouthormoon aanmaken. De bijnieren maken echter ook mannelijke hormonen aan. Door de sterke aansturing van het ACTH wordt er een overmaat aan mannelijk hormonen geproduceerd.

Hoe kunt u adrenogenitaal syndroom herkennen?

Bij jongens merkt men bij de geboorte meestal weinig, maar in de maanden daarna groeit de plasser. Ook krijgen deze kinderen al op jonge leeftijd schaamhaar (voor het tweede jaar), ernstige acne, een zware stem en andere tekenen van de puberteit. Ze groeien snel en worden erg gespierd en fors.

Bij meisjes valt op dat de kittelaar erg groot is en de schaamlippen vergroeien. Bij hen ziet men dezelfde verschijnselen als de jongens zoals schaamhaargroei, zware stem en acne.

Wat kunt u zelf doen aan adrenogenitaal syndroom

U kunt zelf weinig doen, behalve uw huisarts raadplegen als uw kind heel vroeg kenmerken van de puberteit vertoont.

Het adrenogenitaal syndroom wordt tegenwoordig opgespoord via de uitgebreide hielprik, zodat men zo vroeg mogelijk met behandeling kan beginnen en wordt voorkomen dat kinderen ernstig ziek worden.

 
Adrenogenitaal syndroom (AGS) linken
Adrenogenitaal syndroom (AGS) medicijnen
Adrenogenitaal syndroom (AGS) behandeling
Adrenogenitaal syndroom (AGS) behandeling op de kaart
Google leads